– Küresel piyasalarda, beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verilerinin ardından “dezenflasyon” teması ve Fed’in faiz artırımlarına ilişkin iyimserliğin hâkim olduğu haftanın ardından yeni haftada diğer majör ekonomilerin enflasyon verileri açıklanacak. ABD’de konut piyasasına ilişkin bir dizi veri ile S&P500 şirketlerinin 2Ç23 bilançoları takip edilebilir.
İngiltere’de çarşamba günü enflasyon verileri açıklanacak. TÜFE mayısta yıllık bazda önceki aya paralel olarak %8,7 artış kaydederken aylık bazda artış %1,2’den %0,7’ye indi. Haziran’da yıllık enflasyonun %8,2’ye, aylık bazda %0,4’e gerilemesi beklenmektedir. Yıllık tüketici enflasyonu Kasım 2022’de %11,1 ile zirve görmesinin ardından düşüş eğiliminde ancak İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) resmi %2 hedefinden oldukça uzak seyrediyor. Ayrıca, gıda ve enerji dışı çekirdek fiyatlar da beklentinin aksine mayısta yükseldi. Ancak, üretici enflasyonundaki düşüş oldukça istikrarlı görünmektedir. Zira Temmuz 2022’de yıllık %17,1 ile zirve görülmesinin ardından kademeli düşüşle mayısta %2,9 seviyesine gerilemişti. Piyasanın haziran beklentisi %1,6 seviyesinde bulunmaktadır. Üretici fiyatlarındaki düşüşün gelecek aylarda tüketici fiyatlarına yansıması beklenebilir. Çarşamba günkü enflasyon verileri BoE’nin faiz kararını etkileyebilir. Düşük gelecek veriler piyasa beklentisini 25bp, yüksek gelecek veriler ise 50bp bir artış fiyatlamaya yaklaştırabilir.
ABD’de hafta boyunca konut piyasası verileri açıklanacak. Çarşamba günü geçen ayın inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilebilir. Konut başlangıçlarının 1,34 milyondan mayısta beklenmedik bir şekilde 1,63 milyona yükselmesinin ardından haziranda 1,45 milyona gerilemesi beklenmekte. İnşaat izinlerinin, aynı dönemde 1,42 milyondan 1,50 milyona yükselmesinin ardından haziranda fazla değişmemesi bekleniyor. Perşembe günü ikinci el konut satışı rakamları açıklanacak. Mayısta 4,29 milyondan 4,30 milyona çıkan verinin haziranda 4,23 milyona gerilemesi bekleniyor. Yükselen faizler ve fiyat artışlarının etkisiyle azalan ikinci el konut satışları ocak ve şubatta 4 milyon civarına inerek 2010’dan beri en düşük seviyelere gerilemişti. Ardından mart itibarıyla bir miktar artış olsa da hala oldukça düşük seviyelerde seyrediyor. Fed’in faiz artırımlarıyla yükselen mortgage faizlerinin konut piyasası üzerindeki yavaşlatıcı etkisinin sürdüğü görülmektedir. Faiz artırımlarının devam etmesiyle birlikte konut piyasasındaki cansızlığın devam etmesi beklenebilir.
Salı günü, ABD’de geçen ayın sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri yayımlanacak. Piyasanın beklentisi mayısta aylık %0,3 artan perakende satışların geçen ay %0,5 artış kaydettiği yönünde. Tüketici harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satışlar resesyon endişeleri ve yüksek enflasyona rağmen, pandemi sonrası toparlanmadan beri görece güçlü seyretti. Ancak 2021 ortasında ivme kaybetmeye başlayan yıllık bazda artış yavaşlamaya devam ediyor.
ABD’de geçen hafta banka finansallarıyla açıklanmaya başlanan ikinci çeyrek bilançoları önümüzdeki günlerde hız kazanacak. Salı günü Bank of America, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, çarşamba Tesla, Netflix, IBM, Goldman Sachs, US Bancorp, United Airlines, perşembe TSMC, Johnson&Johnson ve cuma günü American Express bilançoları takip edilebilir.
Hafta boyunca Çin’de büyüme rakamlarından faiz kararına kadar bir dizi veri takip edilebilir. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ilk çeyrek büyüme rakamları beklenti üzeri gelse de imalat ve hizmet PMI’ları ile dış ticaret rakamları gibi veriler genel olarak ikinci çeyrekte daha zayıf bir performansı işaret ediyor. 1Ç23 döneminde çeyreklik %2,2 büyüme kaydedilmesinin ardından 2Ç23’te %0,6 civarı büyümesi bekleniyor. Yıllık bazda ise %4,5 büyümenin ardından %7 büyüme kaydedilmesi beklenmektedir.
– Yurt içi piyasalar için haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı olacak. Perşembe günkü toplantının ardından faiz kararı açıklanacak. Ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından ilk toplantıda faizler 650bp artışla %15 seviyesine yükseltilmişti. Faiz artırımı, yeni ekonomi yönetiminin “rasyonel politikalara dönüş” mesajının ardından, geniş bir yelpazedeki beklentilerin genel olarak altında kaldı. Bununla birlikte TCMB, “…gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilen bir parasal sıkılaştırma sürecinin uygulanmasına” karar verildiğini ve 650bp faiz artırımı kararının “…başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı” olarak öngörüldüğünün altını çizdi. Foreks Haber anketinden çıkan sonuçlara göre perşembe günkü toplantıdan çıkacak faiz kararı için piyasa beklentilerinin medyanı 500bp artırımla %20’ye yükseltileceği yönünde. Yurt içinde Hafta boyunca bütçe dengesi, konut fiyat endeksi, tüketici güveni ve yurt dışı ÜFE verileri takip edilebilir. Haftanın ilk işlem günü geçen ayın merkezi yönetim bütçe dengesi rakamları açıklanacak. Mayısta bütçe dengesi 118,91mlr TL fazla verirken faiz dışı denge 221,62mlr TL fazla vermişti. Ocak-mayıs döneminde 263,59mlr TL bütçe açığı verilirken faiz dışı denge 25,72mlr TL açık vermişti.
TCMB salı günü mayıs ayı konut fiyat endeksini (KFE) yayımlayacak. KFE nisanda bir önceki aya göre %4,7, yıllık bazda nominal %121,3, reel olarak %53,0 artmıştı. Konut fiyatlarındaki artış yavaşlasa da devam etmektedir.
Perşembe günü TÜİK bu ayın tüketici güven endeksi ve geçen ayın yurt dışı ÜFE rakamlarını yayımlayacak. Tüketici güveni haziranda 91,1 puandan %6,5 azalarak 85,1 puana gerilemişti. Tüketici güveni Haziran 2022’de görülen 63,4 puanlık dipten bu yana yukarı yönlü eğilimini büyük ölçüde korumaktadır. Yurt dışı ÜFE mayısta aylık %0,45, yıllık %32,13 artmıştı. Yurt dışı ÜFE artışında 4Ç22’de başlayan düşüş eğilimi devam ediyor.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı
GÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
29 gün önceGÜNDEM
29 gün önceGÜNDEM
29 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.