DOLAR 34,9677 0.16%
EURO 36,6148 -0.06%
ALTIN 3.012,670,26
BITCOIN 3506665-0,71%
Hatay

AÇIK

06:41

İMSAK'A KALAN SÜRE

62 okunma

Sabah stratejisi

ABONE OL
6 Temmuz 2023 09:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ancak, şu haliyle artışın değerlemelere etkisinin sınırlı kalacak olması ve ihracatçı şirketlerden alınan vergide avantaj sağlanması endekse söz konusu seviyeden alımlara neden oldu ki dün açıklanan haziran enflasyonun ardından yıllık TÜFE'nin önümüzdeki dönemde yükselişe geçebileceğine yönelik görüşlerin ağırlık kazanması ve ikinci çeyrek finansallarına yönelik genel olarak olumlu beklentiler borsa için destekleyici. Teknik olarak da göstergeler yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, BIST100'de 6.350 hedef bölgesine kadar alım iştahı bugün de sürebilir. Dün BIST100 endeksi %1,71 oranında yükselişle 6.107 seviyesinden günü tamamlamış, Ulaştırma endeksi %3,75 prim ile tekrar pozitif ayrışmıştı. Sınai endeksi de %1,71 prim yaptı. Bankacılık endeksi ise %0,97 oranında geriledi. Son olarak yurtdışı piyasalara bakıldığında, dün akşam açıklanan ve şahin olarak değerlendirilen Fed toplantı tutanaklarının ardından bu sabah borsa endekslerinde satıcılı bir seyir var.

Makroekonomi

Fed'in 13 – 14 Haziran tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlandı. Fed son toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak federal fonlama faiz aralığını %5,00-%5,25 bandında bırakmıştı, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Öte yandan karar metninde, faizin sabit tutulmasının üyelere ilave verileri ve para politikasının etkilerini değerlendirme olanağı sağlayacağı belirtilirken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği ve Banka'nın enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu yinelenmişti. Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler de, bu yıl ve gelecek iki yıl için yükseltilmişti. Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminlere göre, bu yıl sonu için faiz seviyesi %5,1 seviyesinden %5,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve böylece yıl sonuna kadar iki kez 25 baz puanlık faiz artırımı daha öngörüldüğüne işaret etmişti. Faiz seviyeleri 2024 yılı için %4,3'ten %4,6'ya ve 2025 yılı için de %3,1'den %3,4'e yukarı yönlü revize edilmişti.

Yayınlanan tutanaklarda, haziran ayı toplantısında bazı üyelerin 25 baz puanlık faiz artırımıyla faiz artışlarını haziranda da sürdürmek istediği görülürken, üyelerin hemen hepsinin haziran toplantısında pas geçmeyi uygun veya kabul edilebilir olarak gördüğü, bunun yanında neredeyse tüm üyelerin 2023 yılında daha fazla faiz artışı beklentisine sahip olduğu ve ek faiz artışlarının uygun olduğunu belirttikleri gözlendi, ancak faiz artışlarının daha yavaş hızda olacağı beklentisi öne çıktı.

Tutanaklarda, üyelerin, haziranda faiz artışını pas geçme kararıyla ekonominin Fed'in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefine yaklaşıp yaklaşmayacağını izlemek için zaman kazanmak istedikleri gözlenirken, ekonominin yüksek faiz oranları da dahil sıkılaşan kredi koşullarıyla karşı karşıya olduğunu, bunun da ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskıya neden olabileceğini ve bu etkilerin ne kadar daha süreceğinin belirsiz olduğunu değerlendirdikleri görüldü.

Ayrıca tutanaklarda, ülkede bankacılık sektöründeki stresin hafiflediği ve koşulların mart ayının başından bu yana iyileştiği de vurgulandı.

Bunun yanında, üyeler 2023 yılında ekonomide hafif durgunluk beklentisini sürdürürken, büyüme için risklerin aşağı yönlü, işsizlik için ise yukarı yönlü olduğunu belirttiler.

Ayrıca ABD'de mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda %1,7 oranında artıştan %1,8 oranında artışa hafif yukarı yönlü revize edildi ve böylece yükselişini üçüncü aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, mayısta savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%32,8 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici oldu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise mayısta aylık bazda öncü veriyle uyumlu olarak %0,7 artış kaydetti ve böylece son iki ayda yükselerek yatırımlarda toparlanmaya işaret etti. Fabrika siparişleri ise, aylık bazda nisanda %0,3 artışın ardından mayısta da aylık bazda %0,3 artış kaydetmekle birlikte beklentilerin (%0,8 artış) altında artış sergiledi.

Avrupa genelinde ise son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren haziran ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, bölge genelinde haziranda hizmet PMI'lar, Fransa'da daralma bölgesinde seyrederken diğer bölgelerde ise büyüme bölgesinde seyretti. Bu kapsamda haziranda hizmet PMI'lar, öncü verilerle uyumlu olarak Fransa'da 48 seviyesinde daralma bölgesine gerçekleşirken, Almanya'da 54,1 ve İngiltere'de 53,7 seviyesiyle büyüme bölgesinde geldi, Euro Bölgesi'nde ise 52,4'ten 52 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti.

Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde mayıs ayına ilişkin ÜFE, özellikle enerji fiyatlarında devam eden gerilemenin etkisiyle aylık bazda %1,9 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü beşinci aya taşıdı, yıllık bazda %0,9 artıştan %1,5 oranında düşüşe geçti ve böylece Aralık 2020'den bu yana üretici fiyatlarında ilk düşüş kaydedildi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Haziran ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan %4,30 seviyesinin altında aylık %3,92 arttı (mayısta aylık %0,04 artmıştı), bununla birlikte son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, TÜFE yıllık bazda ise haziranda devam eden baz etkisine karşın kurdaki dalgalanmaların etkisiyle %39,59'dan %38,21 seviyesine kısmi geriledi ve böylece Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. TÜFE'de haziranda aylık bazda hızlanmada, hükümet tarafından mayıs ayında doğal gazın hanelere ücretsiz sunulmasıyla mayıs ayında TÜFE hesabında sıfır fiyat yönteminin uygulanmasının devreden çıkmasının dikkat çektiği gözlenmekte. Bununla birlikte TÜİK'in, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasında TÜFE hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketiminde yapılacak indirimin, dolayısıyla 25 metreküp üzerindeki doğal gaz tüketimi için ödenen fiyatın dikkate alınacağını bildirmesi enflasyonda olumlu yönde etkide bulunacaktır, ancak doğal gaz tüketiminin kış mevsiminin yaklaşmasıyla artmasıyla birlikte yıl sonuna doğru enflasyonda yukarı yönlü etkisinin artması öngörülmekte.

Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %3,65 ile manşet enflasyonun hafif altında gerçekleşti, B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) yıllık %47,70'ten %46,63'e gerilerken, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise %46,62'den %47,33'e yükseldi.

Aylık TÜFE'ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında, bir önceki aya göre belirgin şekilde artışta, özellikle mallar grubu fiyatlarının düşüşten yükselişe geçmesinin (%1,78 düşüşten %4,03 artışa) belirleyici olduğu gözlenmekte. Hizmet grubu enflasyonunda ise, bir önceki aya göre kısmi yavaşlama (%4,60 artıştan %3,66 artışa) gözlendi.

Hizmet grubu enflasyonunda, özellikle ulaştırma hizmetlerindeki (%0,72'den %2,25'e) ve kiradaki (%5,15'ten %5,80'e) fiyat artışlarındaki hızlanmalar öne çıkarken, lokanta ve otellerde (%7,10'dan %4,32'ye) ve haberleşme hizmetlerinde (%2,98'den %2,78'e) fiyat artış hızlarında yavaşlama görülmekte. Bununla birlikte, haziranda aylık bazda kira ve lokanta ve oteller gruplarında fiyat artışlarının aylık manşet TÜFE'nin üzerindeki seyrini sürdürdüğü gözlendi.

Mallar grubu fiyatlarındaki aylık artışta, özellikle hükümetin mayısta doğalgaz fiyatlarında uyguladığı sübvansiyonla sıfır fiyat etkisinin haziranda sonlanmasıyla enerji grubunun düşüşten artışa geçmesinin (%21 düşüşten %4,23 artışa) ana belirleyici olduğu görülmekte. Bunun yanında, mallar grubu enflasyonundaki artışta, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık bazdaki belirgin hızlanmanın (%0,71 artıştan %3,02 artışa) da etkili olduğu görülürken, alt kalemler bazında işlenmemiş gıda grubundaki belirgin hızlanmanın (%0,29 artıştan %4,35 artışa) belirleyici olduğu görülmekte, özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının aylık bazda yeniden artışa geçmesi (%4,96 düşüşten %7,68 artışa) dikkat çekmekte, bunun yanında diğer işlenmemiş gıda fiyatlarında kısmi yavaşlama (%3,17'den %2,68'e) gözlenmekte. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık bazda daha sınırlı hızlanma (%1,08'den %1,85'e) görülmekte, bu kapsamda ekmek ve tahıllar dışındaki işlenmiş gıda grubunda %1,23'ten %2,07'ye hızlanma görülürken, ekmek tahıllar grubunda ise %0,77'den %1,41'e daha sınırlı hızlanma gözlenmekte.

Enerji ve gıda dışı mallar grubunda ise aylık bazda kısmi hızlanma (%3,51'den %4,81'e) görülmekte birlikte, aylık TÜFE'deki artışın üzerinde artış kaydettiği gözlenmekte. Enerji ve gıda dışı mallar grubundaki aylık hızlanmada, özellikle alkollü içecekler, tütün ve altın grubu fiyat artışının belirgin hızlanması (%0,69'dan %10,62'ye) belirleyici olurken, temel mallar grubunda ise hızlanmanın sınırlı kaldığı (%3,90'dan %4,03'e) gözlenmekte. Özellikle temel mallar grubundaki artışta, dayanıklı mallar (altın hariç) grubunun artış hızının (%3,48'den %6,64'e) artması belirleyici oldu, buna karşın giyim ve ayakkabı grubunun artış hızının sert şekilde yavaşlaması (%9,96'dan %1,37'ye) enerji ve gıda dışı mallar grubundaki artışı sınırlandırdı.

Yılın ilk yarısında enflasyonda baz etkisi yıllık yavaşlamada etkili olurken, kurların seyriyle birlikte kur geçişkenliği, konut kiraları, gıda fiyatlarının ve yönetilen ve yönlendirilen fiyatların seyri, ayrıca uygulanacak para ve maliye politika adımları enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde belirleyici unsurlar olacaktır. Özellikle, hükümet tarafından tamamlanan EYT düzenlemesi, asgari ücret, memur ücretleri ve emekli maaşlarında ara dönemde artışa gidilmesi gibi tüketim talebini artırıcı adımlar ile bugün açıklanan ve önümüzdeki dönemde açıklanabilecek olası ek vergi artışları enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir, buna karşın hükümetin hanelere yönelik devam eden kısmi doğal gaz sübvansiyonunun ise enflasyonu sınırlandırıcı yöndeki etkileri izlenecektir.

TÜFE'nin detaylarını incelediğimizde; 1,19 puanla en yüksek etkiyi veren kalem, ''Ulaştırma'' kalemi oldu, özellikle kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları ve havayolu ile yolcu taşımacılığı artışta belirleyici oldu. Başta işlenmemiş gıda kaynaklı olmak üzere ''Gıda grubu'' kalemi 0,83 puan ile ikinci en yüksek etkide bulundu. Özellikle, taze meyveler, diğer etler ve yenilebilir sakatatlar, dana eti, çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitlerinin öncülük etmesiyle bu yıl haziran ayında gıda enflasyonunda artış gözlenmekte, ancak tarihsel olarak bakıldığında ise haziran aylarında gıda fiyatlarında genel olarak düşüş görülmekteydi. Buna karşın, haziranda yumurta, peynir ve kuzu etindeki fiyat düşüşleri ise gıda fiyatlarındaki artışı sınırlandırmış. Özellikle konaklama hizmetlerindeki artışla ''Lokanta ve oteller'' kalemi 0,40 puan ile en yüksek üçüncü etkide bulundu. ''Konut'' kalemi ise TÜFE'yi 0,39 puan etkiledi. Konut kalemindeki artışta, özellikle mayısta hükümetin sübvansiyonu ile şehir gazı ve doğalgaz fiyatlarının sıfırlanmasının haziranda devreden çıkmasıyla şehir gazı ve doğalgaz fiyatları başta olmak üzere kiracı tarafından ödenen gerçek kira fiyatlarındaki artışlar belirleyici oldu. ''Alkollü içecekler ve tütün'' grubu ise, 0,38 puan etkide bulundu, özellikle tütün ürünleri fiyatlarındaki artış belirleyici oldu.

Ana sanayi grupları bazında enerji kalemindeki belirgin artış ÜFE'deki artışta belirleyici oldu. Bununla birlikte haziran ayında başta ana metaller, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, kok ve rafine petrol ürünleri ve tekstil ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,65'ten %6,50'ye hızlandı, (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi). Yıllık bazda ÜFE %40,76'dan %40,42 seviyesine hafif gerileyerek Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan haziran ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45'te ve ISM imalat dışı endeksi verisi ise TSİ 17'de takip edilecek. Öncü veriye göre, haziranda hizmet PMI 54,9'dan 54,1 seviyesine beklentilerden daha sınırlı gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmişti. Detaylara bakıldığında, haziranda hizmet sektöründe ise, hafif yavaşlama gözlense de olumlu seyreden talep görünümüyle Nisan 2022'den bu yana en hızlı ikinci büyüme kaydedilmişti. Mayıs ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, hafif yükseliş beklentilerine karşın 51,9'dan 50,3 seviyesine gerileyerek imalat dışı sektörlerde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini beşinci aya taşımıştı.

Ayrıca Fed'in para politikasına yön vermesi açısından ABD'de istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi TSİ 17'de, haziran ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 15.15'te ve 1 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ise TSİ 15.30'da izlenecek. Nisan ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, hafif düşüş beklentilerine karşın yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan 9,75 milyondan 10,10 milyon seviyesine hafif yükselmişti. Açılan iş sayısının beklentilerin üzerinde gelmesi, firmaların iş gücü talebinin kısmi güç kazandığına ve iş gücü piyasasında kısmi toparlanmaya işaret etmişti. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 265 bin kişi seviyesinden 239 bin kişi seviyesine gerilemişti ve böylece Ekim 2021'den bu yana en sert düşüşü kaydetmişti, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam artışı, 291 bin kişi seviyesinden 278 bin kişi seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin (150 bin kişi artış) üzerinde gerçekleşmişti. Detaylara bakıldığında hizmetler, inşaat ve madencilik sektörleri istihdam artışı kaydederken, buna karşın imalat sanayinde istihdamın düşüşünü sürdürmesi ve hizmet sektöründe bazı sektörlerde (bilgi hizmetleri, finansal hizmetler vb.) istihdam düşüşleri gözlenmesi, istihdam artışının tabana yaygın olmadığına işaret etmişti.

Bunun yanında, ABD'de mayıs ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi TSİ 15.30'da açıklanacak. Nisanda aylık bazda ihracat %3,6 düşüşle 249 milyar USD'ye gerilerken, ithalat ise nisanda aylık bazda %1,5 artışla 323,6 milyar USD seviyesine yükselmişti. Böylece nisanda dış ticaret açığı aylık bazda ihracatın düşüşü ve ithalatın artışıyla 60,6 milyar USD'den 74,6 milyar USD seviyesine yükselerek son altı ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

Diğer yandan, TSİ 15.45'te Dallas Fed Başkanı Logan'ın konuşması, Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 09'da takip edilecek. Fabrika siparişleri, zayıflayan küresel ekonominin etkisiyle mart ayında aylık bazda %10,7 oranında gerilemesinin ardından nisan ayında %0,4 oranında düşüş kaydetmişti ve ilk çeyrekte resesyon görülen ülkede üretimdeki zayıflamanın son iki aydır yavaşlayarak sürdüğü sinyali vermişti. Detaylara bakıldığında, nisan ayında fabrika siparişlerindeki düşüşte, özellikle gemi, raylı araçlar, uçaklar ve askeri araçları kapsayan çeşitli araç yapımı siparişlerindeki %34'lük sert daralma etkili olmuştu.

Ayrıca iç talebin seyrine ilişkin olarak Euro Bölgesi'nde mayıs ayı perakende satışlar verisi TSİ 12'de izlenecek. Bölgede perakende satışlar, iki aylık düşüşün (şubatta %0,2 düşüş ve martta %0,4 düşüş) ardından nisanda aylık %0 artışla yatay seyretmişti, yıllık düşüş hızı ise %3,3'ten %2,6 seviyesine hafif gerilemekle birlikte, perakende satışlar yıllık bazda son yedi aydır daralmayı sürdürmüştü. Özellikle, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşulların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki dönemde baskı altında kalması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından haziran ayı reel efektif döviz kuru endeksi TSİ 14.30'da yayınlanacak. Mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %1,9 oranında düşüşle 59,03 seviyesinden 57,92 seviyesine gerilemişti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşımıştı.

Ayrıca TCMB tarafından haziran ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu TSİ 10'da yayınlanacak. Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

Şirket haberleri

Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket, özel bir firma ile 3,6mn USD tutarında, Güç Transformatörü, Dağıtım Transformatörü, Yüksek Gerilim Kesici ve Anahtarlama Ürünleri satış sözleşmesi imzalamıştır. Yapılan sözleşmenin 2022 yılı hasılatına oranı %1,39 olarak açıklanmıştır.

Migros Ticaret (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 34 adet Migros, 16 adet Migros Jet, 5 adet Macrocenter ve 3 Mion formatında toplam 58 satış mağazası Haziran ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Haziran 2023 itibariyle Şirket'in toplam mağaza sayısı 3.100 olurken, toplam net satış alanı 1,9mn m2'ye ulaşmıştır.

Tofaş Türk Otomotiv Fabrikası (TOASO, Nötr): Şirket'in Bursa fabrikasında 07.08.2023 – 30.08.2023 tarihleri arasında planlı izin kullanımı, üretim hatlarında yapılacak planlı bakım-onarım çalışmaları sebebiyle üretime geçici olarak ara verilecektir. Bahse konu dönemde çalışanlar yıllık izin hak edişlerini kullanacak olup, fabrikada nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir. İzin döneminin sonunda yeniden üretime başlanacaktır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 05.07.2023 tarihinde Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO) payları ile ilgili olarak talep toplama yöntemiyle halka arz edilen 3,03 TL fiyattan dolaşımda olmayan ve Borsada işlem görmeyen A Grubu imtiyazlı 8mn adet pay alım işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemlerle birlikte Vakıf GYO sermayesindeki Banka payları 05.07.2023 tarihi itibarıyla %53,77'ye ulaşmıştır.

Sektör haberleri

Borsa İstanbul:  Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AVGYO.E ve SEKFK.E payları 06/07/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/08/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

VBTS kapsamında YAPRK.E payında 06/07/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/08/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
 

Diğer şirket haberleri

Europower Enerji (EUPWR): Şirket, Girişim Elektrik Grubu Ana Kampüsünde bulunan ve mülkiyetinde olan alana Güç Trafosu Fabrikası İnşaatı için temel atma töreni gerçekleştirecektir. 2025 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi hedeflenen tesiste 550 kV 330 MVA güce kadar YG Güç Trafosu İmalatı ve ARGE/ÜRGE çalışmalarında da kullanılacak Akredite YG Ekipmanları Test Laboratuvarı bulunacağı ve planlanan yatırım tutarının 40mn USD olacağı açıklanmıştır.

İşbir Sentetik Dokuma (ISSEN): Şirket, enerji yatırımları kapsamında, Balıkesir'deki arazinin 3,1mn TL bedelle, Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı için alınmasına karar vermiştir. Arazinin bedeli ödenmiş olup, Temmuz 2023 ayı içerisinde tapu işlemleri gerçekleştirilecektir. Şirket, Balıkesir Susurluk ilçesinde devam eden 9,6 MWp GES yatırımına ilaveten, Balıkesir Merkez ve ilçelerinde ilave 16 MWp GES yatırımı planlamaktadır. Şirket toplamda 35 MWp GES kapasitesine ulaşılmayı hedeflemektedir. Söz konusu, Balıkesir'deki arazi ile ilgili 3,6 MWp GES yatırımı planlaması bulunmaktadır. Bu kapsamda GES yatırımı için UEDAŞ'dan Çağrı mektubu alındığı açıklanmıştır.

Verusa Holding (VERUS): 23.06.2023 tarihinde yapılan özel durum açıklamasında; Verusa Holding A.Ş.'nin Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. sermayesindeki paylarının 22.06.2023 tarihinde 62,90 TL fiyattan 368.284 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi sonucunda %50,73 sınırına ulaştığı ve Verusa Holding tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun "Pay Alım Teklifi Tebliği" hükümleri uyarınca pay alım teklifinde bulunulacağı ve süresi içerinde SPK'ya gerekli başvurunun yapılacağı kamuya duyurulmuştu. Verusa Holding tarafından Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. 'nin diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunmak üzere Pay Alım Teklifi Bilgi Formu'nun onaylanması talebiyle SPK'ya 05.07.2023 itibarıyla gerekli başvuru yapılmıştır. Söz konusu başvuru kapsamında, zorunlu pay alım teklifi fiyatı, pay devir işlemlerinin kamuya duyurulduğu 22.06.2023 tarihinden önceki altı aylık dönem içinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalaması olan 65,45 TL olarak belirlenmiştir. Zorunlu pay alım teklifi fiyatı ile zorunlu pay alım teklifinin başlama ve bitiş tarihleri ile ilgili diğer hususlar SPK onayı doğrultusunda kesinlik kazanacaktır.

Verusatürk GSYO (VERTU): Şirket'in %50 oranında pay sahibi olduğu girişim şirketi Core Engage Yazılım A.Ş.'nin mevcut 12,5mn TL olan sermayesinin 2,5mn TL nakit artırımla 15mn TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir. Verusatürk, %50 sermaye payı oranı doğrultusunda söz konusu sermaye artırım işlemine iştirak edecektir.

Faiz piyasaları

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,47'den %14,95 seviyesine yükseldi. TCMB dün 50 milyar TL'lik (%15'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 132 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 200 baz puana varan düşüşler görülürken, uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.