Instagram ekibi tarafından geliştirilen ve üye olmak için Instagram hesabı gereken platformda 500 karaktere kadar metin ve 5 dakikaya kadar video paylaşılabiliyor
Instagram, Facebook ve Whatsapp’ın çatı şirketi Meta, Twitter’a rakip olacak yeni sosyal medya platformu Threads’i çarşamba günü hizmete soktu.
İlk gün 30 milyondan fazla kişi yeni platformda hesap açtı.
Instagram ekibi tarafından geliştirilen ve üye olmak için Instagram hesabı gereken platformda 500 karaktere kadar metin ve 5 dakikaya kadar video paylaşılabiliyor.
Threads, Twitter’a rakip olabilecek mi?
Milyarder iş insanı Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra Twitter’ın yaşadığı köklü değişim milyonlarca kullanıcısınının kafasında platformun geleceği hakkında soru işaretleri doğmasına neden olmuştu.
Musk’ın yönetimi ekim ayında devralmasından bu yana platformda çok sayıda teknik sorun yaşandı.
“Mavi Tik” olarak adlandırılan onaylı hesap uygulamasında değişikliğe giden Twitter içerik yönetimi konusunda kullanıcı ve reklamverenlerin eleştirilerine maruz kaldı.
Son olarak Twitter geçtiğimiz günlerde kullanıcıların günlük olarak görebileceği paylaşım sayısını sınırlandırmıştı.
Bu da Mastodon, Bluesky, Spill gibi alternatif platformların iştahını kabarttı.
Fakat 2 milyar Instagram kullanıcısına doğrudan erişim şansı ve Meta’nın elindeki muazzam reklam gücü sayesinde Threads’in, Twitter’ın en büyük rakibi olabileceği düşünülüyor.
Şimdiden “Twitter katili” olarak adlandırılan Threads’in zamanlamasının çok iyi olduğu değerlendiriliyor.
Chapman Üniversitesi’nden pazarlama profesörü Niklas Myhr bunu “Planlı ya da plansız, Twitter’ı tahtından etmek isteyen Meta Threads’i iyi bir mücadele için mükemmel bir zamanlamayla yayınladı.” sözleriyle anlattı.
Peki Threads diğer platformlardan daha iyi mi? Meta’ın diğer uygulamalarındaki özel verilerin gizliliği konusundaki endişeler bunda da olacak mı?
Threads nedir ve nasıl kullanılır?
Meta’nın son sosyal medya platformu olan Threads’te kullanıcılar metin, fotoğraf, bağlantı ve video içerikler paylaşabiliyor.
Türkiye dahil 100’den fazla ülkede kullanıma giren Threads henüz Avrupa Birliği’nde kullanılamıyor.
Kullanım açısından Twitter’a çok benzeyen Threads iOS ve Android işletim sistemi kullanan telefonlara indirilebiliyor.
Instagram hesabıyla girilebilen uygulamada kullanıcılar kendi profillerini oluşturabiliyor.
Kullanıcılar isterlerse Instagram’da takip ettiği kişileri otomatik olarak takip edebiliyor.
Threads’te Twitter’da olmayan neler var?
Görünürde Threads, Twitter’ın bir kopyası gibi görünüyor. Ama derinlemesine bakıldığında bazı farklılıklar bulmak mümkün.
- Instagram entegrasyonu: Instagram ile sıkı bir ilişki içerisinde olduğu için Threads’te ağınızı oluştururken sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz. Instagram’daki arkadaşlarınızı ve takip ettiğiniz kişileri otomatik olarak aktarabiliyorsunuz, blokladığınız kişiler Threads’te de bloklu olmaya devam ediyor. Threads paylaşımlarınızı Instagram’a da aktarabiliyorsunuz.
- Merkeziyetsiz destek: Yaptığınız paylaşımlar Mastodon’un da kullandığı merkeziyetsiz sosyal medya protokolü ActivityPub ile uyumlu olacak. Yani hesaplar tek bir şirket yerine farklı sunucularda tutulabilecek.
- Görüntüleme limiti: Twitter geçtiğimiz hafta onaylı ve onaysız kullanıcıların paylaşım görüntüleme sayısını sınırlandırdı. Threads herhangi bir limit koymadı.
Twitter’da olmasına rağmen Threads uygulamasında olmayan neler var?
Takip dizini: Threads’te şu an için tek bir algoritma ile oluşturulan dizin bulunuyor. Burada takip ettikleriniz ve popüler kullanıcıların paylaşımları birlikte görülüyor. Twitter’da sadece takip ettiğiniz kişilerin paylaşımlarını kronolojik olarak görmeyi seçebiliyorsunuz.
Düzeltme tuşu: Paylaşımlarını gönderdikten sonra düzeltemiyorsunuz
Karakter sayısı: Paylaşımlarınızı yazarken kaç karakterini kaldığını gösteren bir sayaç bulunmuyor.
Arama özelliği: Başka hesapları aratabiliyorsunuz fakat paylaşımların içerisindeki kelimelerle arama yapamıyorsunuz. Ayrıca henüz “hashtag” özelliği bulunmuyor.
Doğrudan mesaj: Doğrudan mesaj seçeneği bulunmuyor. Bunun için Instagram’ı kullanmanız gerekiyor.
Reklamlar: Threads’te şu an için reklam bulunmuyor. Ama ilerde olmasına kesin gözüyle bakılıyor.