DOLAR 34,8770 0.07%
EURO 36,7492 0.04%
ALTIN 3.020,540,18
BITCOIN 3374571-0,23%
Hatay

KAPALI

06:39

İMSAK'A KALAN SÜRE

135 okunma

Gazeteciliğin onuruyla Sermaye oynuyor

ABONE OL
15 Mayıs 2024 20:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Basın Platformu, Mardin’de yaptığı çalıştayda özellikle yerel medyanın yaşadığı zorlukları masaya yatırdı. Basın Platformu Başkanı Mehmet Remzi Tanış, “Amacımız gazeteciliğin ayağa düşürülen mesleki onurunu tekrar kazandırmak. Bunu Türkiye’nin dört bir yanında yüksek sesle dile getireceğiz” dedi.


Gazeteciler, yeni başlattıkları Basın Platformu hareketiyle Mardin’de bir çalıştay düzenledi. Mardin Yay Grand Oteli’de gerçekleşen Basın Platformu 2. Çalıştayı, Mardinli gazetecilerinde yer aldığı toplantıda, önemli sorunların masaya yatırılmasına ev sahipliği yaptı. Toplantıya katılan gazeteciler, gelişen teknoloji, ekonomik sıkıntılar ve sosyal medya etkisi gibi konuların basılı gazeteciliği nasıl etkilediğini derinlemesine ele aldılar.
TEKNOLOJİ VE TÜKETİM ALIŞKANLIĞI DEĞİŞTİ
Gazeteciler, dijitalleşme ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte basılı gazetelerin okuyucu kaybı yaşadığını ve bu durumun ekonomik sıkıntılara yol açtığını vurguladılar. Ayrıca, sosyal medyanın haber tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini ve bu durumun geleneksel medya kuruluşlarının iş modelini sorgulamalarına neden olduğunu belirttiler.
GAZETECİ, SORUNLAR YUMAĞI İÇİNDE
Toplantıda dikkat çeken bir konu ise gazetecilerin öz eleştiriyi savunmasıydı. Her gazeteci, kendi bakış açısından mesleki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Bazı katılımcılar, gazetecilik mesleğinin objektifliğini ve güvenilirliğini korumak adına gazetecilerin kendi hatalarını açıkça kabul etmeleri gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, basın özgürlüğü ve sansür konularında da endişelerini dile getirdiler ve basın kuruluşlarının bağımsızlığının korunması gerektiğini vurguladılar.
ÇELİK: KALEMİMİZİ SIKIŞTIRDILAR
Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik, devlet, aşiret, terör örgütü arasındaki otosansürlerle haber yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Ulusal yerel diye ayrım yapıyorlar. Biz ulusal değil miyiz? Ben yerel ve yaygın medya diyorum. Biz deniz, kum, güneş haberleri yapmıyoruz ama keleş sesini diğer silahların sesinden ayrım yapabiliyoruz. Bizim haber anlayışımız biraz farklıdır. Biz devlet, aşiret, örgüt arasında kalarak haberlerimizi yapıyoruz. Bu üç kavramın da hassasiyetlerine göre yazıyoruz ve böyle bir ortamda haber yazmak, para kazanmak çok zor. Ben proje yapmıyorum, haber yaparım. Proje hazırlarsam birilerinin güdümü altına girmem gerekiyor. Biz haber yaparız, haberle geçimimizi sağlarız. Biz bir kahveye gidip çay içtiğimizde bile onu öderiz, altında kalmayız. Biz bu kültürle büyüdük. Biz buna benzer yüzlerce platform ve çalıştaylar yaptık. Ama sonuç alamadık. Bu iktidarın, yönetenlerin sayesindedir. Çünkü onlar basına, gazeteciye iyi bakmaz. Kendi gazetecilerini yarattılar. Bayrak ve ülke benim kırmızı çizgimdir ancak kimseye yalakalık yapamam. Ben sizi dinlemeye geldim, sizler anlatın.”
TANIŞ: AMACIMIZ BİRLİĞİ SAĞLAYARAK SORUNLARI ÇÖZMEK
“Burada yapmak istediğim şey; Gazetecilik yapanların gazeteciliğin onurunu biraz daha yükseltmeleri. Çünkü ayağa düştük arkadaşlar. Ulusal medyanın paraya ihtiyacı yok zaten. Onlar bir manşet atsın siz uğraşın uğraşabildiğiniz kadar. Biz bir hareket başlattık. Bizim amacımız birlik ve beraberliği sağlamak. Kimsenin siyasi görüşü de önemli değil. Bizim için en önemli şey mesleğimizin onurudur. Türkiye’nin dört bir yanına gideceğiz ve emin olun ki oradaki meslektaşlarımız da aynı sorunları yaşıyor. Biz kamunun dili, gözü, vicdanıyız. Ama önce kendi vicdanımız olmalıyız. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”

 

Gerçekleşen toplantıya Basın Platform Başkanı Remzi TANIŞ, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet ÇELİK, Midyat Turabdin Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkanı Süleyman İŞ, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Kadir ÜRÜNDÜ, duayen gazeteci Adnan AVUKA’nın yanı sıra Mehmet Mahsum İş, Ahmet Akkuş, Adnan Koçhan, Faraç Çobanoğlu, H. İbrahim Sincar, Cemal Çetin, Hasan Becet, Mehmet Salih Keskin, Bayram Kerimoğlu, Selahattin Erol, Daristan Bülbül, Ümran, A. Mecit Akçil, H. Murat Akgül, İbrahim Sincar, Cemal Çetin, Hasan Becet, Bayram Kerimoğlu, Yılmaz Çiçekana, Çiçek Deniz, İlke Duyan, Leyla Peker, Dilek Bozkurt, Taner Altun, Mine Güncavar Çağlın, Senay Güncavar,Levent Çekiç,Mehmet Erdağlı,Celal Karaali, Ali Rıza Yıldız, Sevda Durgun,Zehra Rodoplu,Raheleh Akbari Avını,Ayşe Melek Çakmak, Zerrin Türkoğlu, Engin Pınarbaşılı, Sümeyra Doğan, Burhan Zorlu gibi birçok gazeteci katılım sağladı.
Toplantı, her gazetecinin kendi bakış açısından mesleki sorunları tartıştığı, çözüm yollarını aradığı verimli bir platform sağladı. Gazeteciler, gelişen teknoloji ve ekonomik zorluklar karşısında mesleki geleceklerini değerlendirme fırsatı buldular.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.