İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, Dr. Dilek İmamoğlu’nun, kız çocuklarının eşit şartlarda yaşaması ve eğitimlerine katkı sağlama fikriyle öncülüğünü yaptığı “Büyüt Hayallerini” projesini, 2021 yılının Haziran ayında başlattı.
Proje kapsamında ortaya çıkan ilk eser; 40 farklı yazarın kaleminden 40 kadının hikayesinin yer aldığı, “İlham Veren Adımlar” kitabı oldu. Vakıf ve Dr. Dilek İmamoğlu, 11 Ekim 2021’de, kitabın satışından elde edilecek gelirle, 300 kız öğrenciye burs sağlama kararı aldı. 11 Ekim-21 Ekim 2021 tarihleri arasında ‘İstanbul Vakfı’ web sitesi üzerinden başlatılan projeye, İstanbul’da ikamet eden 4 bin 543 kız öğrenci başvurdu.
İncelenen başvurular sonunda, 200’ü üniversitede öğrenim gören, toplam 300 öğrenci İstanbul Vakfı’nın sağladığı bursu almaya hak kazandı. Bu rakam, süreç içerisinde bin 500’e ulaştı. 500’ü depremzede bursiyerlerden oluşan öğrencilerden 64’ü bu sene mezun oldu. İstanbul Vakfı, kurumdan burs alan ve bu yıl okullarını bitiren öğrenciler onuruna mezuniyet töreni düzenledi.
Sarıyer Ayazağa’daki Cendere Sanat Merkezi yerleşkesi içinde bulunan 392 yıllık tarihi anıt niteliğindeki “Cendere Doğu Çınarı”nın altında düzenlenen tören; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dr. Dilek İmamoğlu ve İstanbul Vakfı Genel Müdürü Perihan Yücel’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. İmamoğlu çifti, mezunlarla tek tek tanışıp, sohbet etti.
Etkinliğin düzenlendiği Cendere Sanat Merkezi’nin, geçmişte İSKİ'ye hizmet eden bir pompa merkezi olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “İlk geldiğimizde burası, kısmen kötü durumda, yeşil alanları kullanılmaz bir haldeydi. Asırlarca yaşamış bir çınarın altında, muhteşem bir sanat eseri gibi, doğanın, Yaradan’ın bize hediye ettiği bu güzelliğin altında çok güzel hanımefendilerle bir arada olmaktan ve onların güzel geleceklerinin başka bir bölümüne adım atma arifesinde onları buradan selamlamanın keyfini yaşıyorum” dedi.
“Eğitim, toplumumuzun en önemli konusu”
İmamoğlu, projede emeği geçen vakıf yöneticilerine ve eşi Dr. Dilek İmamoğlu’na teşekkürlerini ileterek, “Eğitim, belki de toplumumuzun en önemli konusu. Eğer eğitimi çözemezsek, eğitimle ilgili problemlerimizi aşamazsak, eğitimde dünyanın en üst seviyesine erişemezsek; ülke olarak, millet olarak, kuracağımız hayallerimizin her birisi suya düşer” diye konuştu.
Bu kapsamda eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Fırsat eşitliğindeki sorun, sadece cinsiyet eşitsizliği değil. Bu topluma baktığımızda; eğitim, memleketin her köşesinde aynı imkanlara sahip olunan bir süreçte verilemiyor. Ama İstanbul'da ama Türkiye'nin farklı coğrafyalarında, ne yazık ki semtten semte, ilçeden ilçeye ya da şehirden şehre arada uçurumlar var. Hele hele özel eğitim kurumlarıyla, devlet kurumları arasındaki bazı mesafelere baktığımızda, bu çok acı bir biçimde önümüze seriliyor” ifadelerini kullandı.
“Cumhuriyet’in ana teması, eşitliktir”
İmamoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde dahi eğitim konusunda yaptığı çalışmalar olduğunu aktararak, “Kendilerini şükranla anıyoruz. Gerçekten özel bir sistemi bize emanet ettiler. Cumhuriyet’in ana teması, eşitliktir. Cumhuriyet, ‘kimsesizlerin kimsesi’ diye tariflenen çok özel bir sistemdir. Türkiye'nin neresinde doğarsanız doğun, Cumhuriyet sizi alır, hiç beklemediğiniz mertebelere, mevkilere taşır. Bu çok önemli bir duygudur.” şeklinde konuştu.
“Liyakatinizle olmayı arzu ettiğiniz her konuma erişebilmenizi sağlama mecburiyetimiz var”
Bu anlamda her yöneticinin, ülkenin her noktasındaki eğitim eşitsizliklerini giderme konusunda sorumlulukları olduğunu belirten İmamoğlu, “Tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti hayaliyle yaşamış bir insan olarak diyorum ki; kesinlikle eğitimin hakkını vermeli ve siz kıymetli gençlerimizin kurduğu hayallerin gerçek olabilmesi için önünüzdeki bütün engelleri kaldırabilmeli ve de eşit fırsatlar dahilinde hak ettiğiniz, liyakatinizle olmayı arzu ettiğiniz her konuma erişebilmenizi sağlama mecburiyetimiz vardır. Uzun yıllar tabii bu mücadeleyle geçti ve inşallah hayalinden taviz vermeyen bu değerli Cumhuriyet, bazı aksaklıklar yaşasa da sıkıntılar yaşasa da bunları da aşmayı ve 21. Yüzyılın, yani Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının sürecine daha umutla bakmayı da başaracaktır” dedi.
İmamoğlu’ndan yeni mezunlara: “Hayallerinizi küçültmeyin”
İmamoğlu, genç mezunlara, “Hayallerini küçültmeyin” tavsiyesinde bulunarak, şunları söyledi:
“Sizler, hayallerinizi gerçekleştirdiğiniz anda, aslında gelecek nesillerin de hayal kurmalarına fırsat sağlamış olacaksınız. O bakımdan ‘Büyüt Hayallerini Projesi’ önemli bir adımdır. Gerçekten uzun yıllar uykuya dalmış ve faydalanılmamış bir vakıfken, böylesi kıymetli, maneviyatı çok güçlü bir projeyle tekrar hayatına başlaması bizim için çok değerli olmuştur. Ben hem Dilek'in öncülüğünde bu süreci gerçekleştiren İstanbul Vakfı’nın emek ortaya koyan kıymetli yönetici ve çalışanlarına ve Dilek'in de söylediği gibi, bu sürecin gerçek başarısına ulaşması anlamında katkı sunan bütün bağışçılarına hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. İnşallah seneye 3 bin öğrencisi olur.”
“Şifremiz, ‘Büyüt hayallerini’ olsun”
Mezunların üstün başarılara imza atacağınıza olan inancının tam olduğunu vurgulayan İmamoğlu, sözlerini, şöyle noktaladı:
“Yıllar sonra belki de sizler bu kürsüden konuşuyor ve yeni bursiyerlerinize ve yeni hayallerle gençlere bu imkanları sağlayacak olan yöneticiler olacaksınız. Bunu yürekten diliyor ve istiyorum. İnşallah İstanbul'un artan sayıda kadın yöneticileri, kadın belediye başkanları, kadın meclis üyeleri sizlerin de arasından çıkacak. Şimdiden hedefini koyan arkadaşlarınız var, görüyorum. Ve onlarla bizler de gururlanacağız. Nerede karşılaşırsak karşılaşalım, birbirimizin şifresi ya da mesajı, sloganı, ‘Büyüt Hayallerini’ olsun, birbirimize sarılalım ve birbirimizi selamlayalım.”
“Hedefimiz, 3 bin sayısına ulaşmak”
Dr. Dilek İmamoğlu ise şu anda bin 500 olan bursiyer sayısını, önümüzdeki yıl için iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Hedefimiz, 3 bin sayısına ulaşmak. Bu yıl bin 500 öğrencimize burs verdiğimizi söylemiştim. Ama 500’ü, üzülerek ifade ediyorum ki, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinden etkilenen kız öğrencilerimiz. Onlara ve tüm depremzede kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun diliyorum. Yaralarımızı beraberce saracağımıza inanıyorum. Buna inancım sonsuz” diye konuştu.
Proje kapsamında sadece burs vermediklerinin altını çizen Dr. İmamoğlu, “Kültür A.Ş. iş birliğiyle bursiyerlerimize, İstanbul'un kültür-sanat alanlarında çalışma olanağı da sağlıyoruz. 700 kızımız bu imkanlardan bugün faydalanabiliyor. Sizlerden daha çok mutlu oluyorum bu rakamların arttığını duyunca. ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’, ‘Büyütülen Hayallerle Cumhuriyet ve Kadın’, ‘Büyüt Hayallerini Gelişim Programı’ ve ‘Büyük Hayallerini Kısa Film Yarışması’ gibi etkinliklerle de gençlere yeni alanlar açıyoruz. Geçtiğimiz yıl 30 bursiyerimizi mezun etmiştik. Bu yıl ise bu sayı, 64’e ulaştı” bilgilerini paylaştı.
Konuşmaların ardından yeni mezun bursiyerler, mezuniyet hediyelerini İmamoğlu çiftinin elinden aldı. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Hibya Haber Ajansı
GÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
8 gün önceGÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
30 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.